Menu Close

RUI Sí, RUI No.

En la reunió del Secretariat Nacional de l’Assemblea del passat 11 de juny es va decidir emplaçar a tots els socis a definir-nos sobre un possible Referèndum Unilateral d’Independència en l’horitzó dels propers mesos contestant la següent pregunta:

Vols que l’ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un Referèndum per DECIDIR sobre la Independència?

Un intent per part de l’ANC de recuperar la iniciativa perduda de la societat civil enfront els partits polítics? Un canvi massa precipitat del Full de Ruta que pot desorientar l’independentisme? Un pas definitiu en la ruptura amb l’Estat Espanyol? Una repetició innecessària del 9N del 2014?

Hi ha opinions per a tots els gustos, el debat és obert. Hem recopilat alguns articles que han aparegut aquests dies a la xarxa per part d’alguns experts per a contrastar els arguments i afavorir el debat.

Els trobareu a la pàgina de Documents/Articles premsa.

6 thoughts on “RUI Sí, RUI No.

 1. Xavier Cussó

  Hem de marxar al més aviat possible. Estem legitimats perquè el nostre Parlament pugui fer una DUI. Passades les recent eleccions espanyoles ja tornen a pressionar per a anorrear-nos: eduir encara més les competències de les nostres institucions…Portar a judici a en Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs per saltar-se, segons la interpretació interessada dels nacionalistes espanyols, la legalitat de l’estat espanyol (EE). Hem, doncs, de posar en marxa la legalitat catalana i lliurar-nos de les urpes de l’EE. A què esperem?
  Hem de confondre’ns i perdre el temps amb referèndums amb tota la legalitat espanyola vigent i a la contra?
  Haurem d’activar-nos per a fer costat i neutralitzar l’activitat judicial cap als nostres representants, a no ser que marxem ja.

 2. Marta

  Jo tampoc estic d’acord amb una RUI ara, s’ha de fer per guanyar-lo com a minim amb un 55% de vots, i crec sincerament que ara per ara no som el 55%…si es fa ara trencarem tot el fet fins ara, anul.laran la autonomia de Catalunya, treuren als mossos, vindra la policia nacional, i tancaran l’aixeta de l’economia i fins aqui haurem arribat..ens falta madurar mes el proces, ser mes gent i llavors no hi haura qui ens pari…el govern espanyol continuara fent mes bestieses contra Catalunya i la democracia i a les properes eleccions, espero, guanyarem per majoria absoluta…llavors sera el moment de fer el RUI i seguidament la DUI…i a per totes…

 3. Jordi Roura

  Jo estic totalment d’acord, el 9N varem desobeir l’estat E, però era un procés participatiu tots ho sabem.
  El 27 S vàrem guanyar! una majoria absoluta al parlament que ara ens legítima per tirar endevant les lleis de desconecció, entre elles la llei de transitorietat Jurídica (LTJ)…

  La RUI o RI és un Referèndum vinculant i definitiu que portat a terme just després de desplegar la LTJ ens atorga un marc jurídic català per fer el Referèndum i guanyar-lo.

  Avantatges ? Totes, + reconeixement internacional i intern. + definitiu i vinculant. + Fas posicionar els Podemos i tothom veurà que realment no aposten per les paraules que diuen. + Unitat Política i social en el dret a decidir cal recordar que el 80% dels catalans hi estan a favor.

  Atentament

 4. Jordi Balbastre

  Em fa l’efecte que el Gobierno de Madrid es creu més que no pas nosaltres la futura independència de Catalunya. D’aquí la manca d’inversions en infraestructures, trens, carreteres etc…, perquè pensen que tot això quedarà aquí i son diners malgastats. Per això també la mala bava amb presidents, conselleres i presidenta del parlament. Ells, les poques famílies que creuen que Espanya és un cortijo de la seva propietat, saben que no hi poden fer gran cosa més, ja s’ensumen la derrota. Malgrat tot per la nostra part hauríem de fer més, la mani del onze de setembre està be per reafirmar-nos nosaltres mateixos envoltats d’estelades, molt be, però cal fer més, declaracions i manifestacions recolzant entitats i empreses que es declaren independentistes, i bandejament de les que no ho son. Seria necessari fer una manifestació del segle XXI i tots nosaltres enviar missatges en anglès o fotos de la diada a tots els diaris o agències de notícies occidentals, dos milions de missatges o quatre seria un allau que els posaria en alerta per rebre la ja propera DUI.
  Si DUI perquè el referèndum unilateral que es proposa no és altra cosa que una declaració absoluta de sobirania, per fer el RUI cal declarar abans la sobirania per convocar-lo, i això és independència. Per altra banda un referèndum unilateral guanyat ens deslliga les mans per votar en contra de la nova constitució, si és injusta i no ens agrada. Hem d’actuar amb audàcia, si ens sentim triomfadors arrossegarem molts indecisos. En democràcia un referèndum es guanya amb el 50% dels vots més un; els anglesos d’això en saben molt.
  Un pensador va dir: La virtut que admiro més en les persones no és la temeritat, que te a veure amb la bogeria, ni el valor; que te a veure amb l’obcecació. La que més admiro és l’audàcia; que te a veure amb l’oportunitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *